A megelőzésről bővebben

Rendelőnkben különösen nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre. És mivel a megelőzés a fogászatban a fogak ápolásával kezdődik a legalapvetőbb

elvünk, hogy minden beteg átessen egy un. higiénés kezelésen és tanácsadáson és azt ha szüksége fél évenként megismételjük.

Néhány szó a  
fogak ápolásáról

Ahhoz, hogy az Ön fogai szépek és tartósak legyenek, a mi munkánk pedig eredményes, nem elegendő, hogy rendszeresen tisztítsa fogait. Vannak olyan területek, amik átlagos fogmosással nem tarthatók tisztán (pl. a fogközök és a fogíny alatti területek). Ilyen helyeken lepedék tapad meg, majd fogkő képződik, melyek a baktériumok szaporodásához ideális talajt képeznek. Ezért a mi célunk az is, hogy az Ön fogai tisztántarthatóak legyenek. Rendellenes fogsorok, elálló szélű, helytelen alakú tömések vagy koronák sokszor nem teszik lehetővé a fogak helyes ápolását.

A fogak közelében állandóan jelenlévő baktériumok fogínygyulladást – melynek tünete a vérző, fogmosáskor érzékeny íny – később akár fogínysorvadást – más néven parodontózist okoznak.

Ezért ha vérzik az íny fogmosáskor, vagy ha rossz a szánk íze vagy szaga ideje felkeresni egy fogászati higiénikust vagy a fogorvost.

A higiénés kezelés célja az egészséges szájüreg baktériumflórájának helyreállítása, a fogszuvasodás megelőzése és a fogínysorvadás jelenlétét és mértékére rámutasson, megteremtse a további fogíny

Néhány szó a   fogszuvasodásról

Amikor felfedezünk egy új szuvasodást, gyakran megkérdezik betegeim: „ És oda nem nő vissza a zománc?”

Sajnos nem. A lyuk – vagy szakszerűbben szuvasodás – a fog elsődleges károsodása. Oka, a hosszú általában sok éven keresztül a fog egy bizonyos felületén pangó lepedék. Ott, ahol a fog nem tisztul, rendszeresen ételmaradékok rétege rakódik egymásra, baktériumok telepszenek meg és kialakul a lepedék amit „plakk”-nak is nevezünk. Itt a szájban egyébként természetesen is létező baktériumok elszaporodnak, és olyan anyagot termelnek, ami lassan de biztosan feloldja és megbontja a zománc szerkezetét lehetőséget teremtve az újabb baktériumok megtelepedésére. – !!!!

Ezért fontos a fogak rendszeres ápolása, tisztítása!!!!

Amikor még csak a zománc felszíne érintett és még nincs tapintható hiány a folyamat még visszafordítható. A felület tisztántartásával és nagy mennyiségű flór bevitelével. - !!!!
Ezért fontos rendszeresen, félévente a fogorvossal ellenőriztetni a fogakat!
Ha a folyamat meggyengíti a zománcot és eléri az alsóbb rétegeket, a zománc beszakad és láthatóvá válik a laikus számára is a szuvasodás. Ilyenkor már érzékeny lehet a fog, fájhat is. Minél többet várunk a megoldással annál inkább mélyebb lesz addig, amíg eléri az un. fogbél-űrt. Ott ahol a fog számára létfontosságú idegrostok és vérerek futnak. Ha a szuvasodás ezt eléri vagy csak a közelébe kerül, a baktériumok elfertőzik és kialakul az igen fájdalmas és már sok ember számára álmatlanságot okozó fogbél-gyulladás. Általában az aki eddig nem ment el fogorvosához, annak igen sürgőssé válik a dolog. – !!!!

Ezért fontos idejében elmenni és nem várni, amíg megfájdul!!!!


A fogbél-gyulladás gyógykezelése a gyökérkezelés, ami szintén okozhat kellemetlenségeket. Ilyenkor a vérerek és az idegszálak eltávolításra kerülnek. A fog „elhal”. Következik a néha hosszan tartó kezelés, majd a gyökértömés, a csap és végül a korona.

A szuvasodást és következményeit meg lehet tehát előzni. Ehhez nem csak a fogak otthoni ápolása, de a fogászati ellenőrzések és a félévenkénti szakszerű tisztításra szükség van.

Néhány szó a  
fogak pótlásáról

„Miért kellene pótolni azt a fogat? Már évek óta kihúzták de nekem nem hiányzik!”

A hiányzó fogakat szinte minden esetben pótolni kell. Ennek nem csak esztétikai oka van, hanem sokkal inkább a fogazat egészségének megőrzése szempontjából fontos.
Ha egy hátsó fog hiányzik és a hiány esztétikailag nem feltűnő, sok esetben a beteg nem tartja fontosnak a fog pótlását. Hosszú évekig nem tűnik zavarónak. Megszokja, sok esetben még rágáskor sem hiányzik. Csakhogy a fog hiányát a rágórendszerünket működtető idegvégződések zavarként észlelik, a fog helyét igyekeznek a szomszédos fogak betölteni emiatt elvándorolnak, bebillennek, elfordulnak, az ellenoldali fog - ami ily módon már nem vagy csak részben vesz részt a rágásban – kinő a helyérő, elrongálódik.
Ezek a folyamatok lassan történnek, évek alatt. A beteg ezért nem észleli, hiszen hozzászokik a fog hiányához. Viszont az ily módon a helyükről elmozdult fogak idővel túlterheltek lesznek illetve rossz irányú terhelést kapnak.
A rágásban rész nem vevő fogakra sokkal nagyobb mértékben rakódik a fogkő, sorvad az íny és végül elkopik a fognyak, érzékennyé válhat. Nem ritkán már akár egy fog hiány is okozhatja az éjszakai csikorgatást, csattogtatást, a fogak szorítását – különöse, ha még egy kis stressz is adódik az élet más területén.
Ennek következtében az állízület kopik, kattog, gyulladás lép fel, ami fájdalommal jár. Mindez tovább gyűrűzhet egészen a rágó, - nyak,- vagy arcizomzat fájdalmáig.

Minél több idő telik el, minél tovább várunk a fogak pótlásával annál nehezebb visszaállítani az eredeti, egészséges állapotot.

Mindez a sok jelenséghez természetesen szükséges az egyén hajlama is, azaz a genetika. A jelenségek viszont felgyorsulhatnak és fokozódhatnak több fog hiánya esetén.
Ezért kell minél előbb a hiányzó fogat pótolni!!!!

Ezért fontos a fogak rendszeres ápolása, tisztítása!!!!

Néhány szó a   fogínysorvadásról

A fogak közelében állandóan jelenlévő baktériumok fogínygyulladást okoznak, melynek tünete a vérző, fogmosáskor érzékeny íny. Ha az állapot hosszú időn keresztül fennáll, a gyulladás ráterjed a fogak tartószerkezetére, a fogágyra.

Ezt hívjuk parodotózisnak. A folyamat előrehaladtával akár fogak, fogcsoportok is kilazulhatnak. Csak a rendszeres tisztítás és a rendszeres fogínykezelések akadályozhatják, lassíthatják le a folyamatot.

EsthetikDent Szolgáltatásai

Fogak pótlása

A fogpótlás – vagy protetika – körébe tartozik minden olyan eljárás, amely során a beteg számára a felépítmény a technikai ... 

Fogínybetegségek

Rendelőnk különös hangsúlyt fektet a fogak tartószerkezetének megbetegedésének kezelésére – más néven a parodontológiára.

Soft Lézer és APDT kezelés

A modern orvoslás manapság elképzelhetetlen lézerek nélkül. A lézerkészülékek nagyon sok félék és a .... 

Időpontkérés: +36 (70) 318-2900

Esthetik-Dent Kft.
GPS: É: 47.53869 | K:19.07506

Kapcsolat

Gold Irodaház
1139 Budapest, Forgách utca 19.

+36 (70) 318-2900