Esztétikai fogászat - Koronák, héjak

Szolgáltatások  

Esztétikai fogászat - Fémmentes koronák, héjak


  

koronak.01Fogak alaki korrekciója.

Ha egy vagy egy fog csoport alakja vagy állása nem esztétikus és nem lehet vagy nem érdemes szabályozni, olyankor u.n. teljes kerámia koronákat vagy kerámiából készült héjakat szoktunk készíteni.

Gyökérkezelés következtében erősen elszíneződött fogak számára is a teljes kerámia korona vagy héj a végleges megoldás.

Ezek a héjjak vagy koronák, elkészítéséhez el kell távolítanunk a zománc egy bizonyos vastagságú rétegét. Adott alakúra kell csiszolni a fogat a héj vagy korona befogadására. Figyelembe kell venni azt is, hogy az új felépítmény alakjával és színével képes legyen az alaki vagy a színbeli eltérés kijavítani. Természetesen a felépítmény színét a többi fog színének megfelelően egyénileg keveri a fogtechnikus.

Csak a teljes kerámia koronákkal és héjjakkal lehet a fogzománchoz hasonló szín és fényhatást elérni.

     

Cirkon vázas koronák és hidak

  


  

Az ápolt és egészséges fogsor napjainkban a modern, kulturált megjelenés elengedhetetlen kelléke. A magas szakmai és esztétikai elvárásoknak megfelelni kívánó rendelők már rutinszerűen alkalmazzák a legmodernebb anyagokat és technológiákat, természethű esztétikus koronák és hidak készítéséhez.

A cirkon bevezetése a fogászatba forradalmasította a fogpótlásokat és a fogpótlásokhoz fűződő elvárásainkat. A cirkon egyesít minden tulajdonságot, ami a szép és precíz fogpótláshoz szükséges.

Néhány jó ok amiért a fémváz helyett cirkon vázat válasszuk:

-          tökéletes fény és színhatás

-          a koronaszél és az íny találkozásánál nem alakul ki szürke elszíneződés mint a legtöbb fémvázas korona esetében

-          ultrapontosak, köszönhetően a számítógép által vezérelt technológiának, amivel készülnek

-          tökéletesen illeszkednek a íny szintjén a foghoz így nem alakul ki, ínygyulladás a korona körül

-          nem alakul ki allergiás reakció

-          tökéletesen harmonizál színben és fényáteresztő képességben a  természetes fogakhoz

-          hosszú élettartalom

-          a cirkon váz kemény, hidak és körhidak készítésénél egyaránt használható.

Koronák

A korona egy kis sapka, amivel pótoljuk a fog valamilyen oknál fogva elvesztett zománc koronáját. Feladata, hogy megóvja a fogat a további káros hatásoktól és visszaadja a fog eredeti alakját és ezzel a rágásban betöltött szerepét. Egy jól elkészített, jól záródó korona, jobb és tartósabb, mint egy nagyon nagyméretű akármilyen anyagból elkészített tömés.

A híd egy vagy több fog pótlását célozza, úgy, hogy a hídpillérek, koronák. Egy híd hosszát tagokban szokták számolni (két,- három,-négy.-stb.-tagú) és az árát is tagonként szokták kiszámolni.

Egy híd vagy korona elkészítése miden esetben legalább két ülést vesz igénybe.

Az első alkalommal megtörténik a pillérfogat előkészítése. Ilyenkor, ha kell, kicserélésre kerűl a régi tömést, felépítjük esetleg csappal és cementtel a fog koronáját, és úgymond lecsiszoljuk. Ilyenkor a fog alakját úgy alakítjuk, hogy az alkalmas legyen egy korona befogadására. Ez a művelet néha 10-15 percet is igénybe vehet és nagy fokú precizitást és odafigyelés igényel.

Következik a lenyomat – vagy minta – vétele. Minden esetben két rétegben. Majd az ellenkező fogsor mintavétele, aztán a harapást rögzítendő, egy viaszharapás. Végül színkulcs segítségével megállapítjuk a fogak színét és elkészítjük műanyagból az ideiglenes koronát vagy hidat.

Előfordul, hogy még mielőtt végleg elkészülne a híd a fogorvos vagy a technikus kér egy fogpróbát. Ez sajnos egy alkalommal többet jelent a beteg számára.

Amikor kész a híd, bepróbáljuk, és ha megfelel minden szempontnak, akkor beragasztásra kerül. A ragasztás önmagában nem fájdalmas mégis néha érzéstelenítünk.

A híd behelyezésekor nagyon fontos a harapást ellenőrizni. Mindig utána kell állítani. Egy jó fogpótlás tökéletesen kell, illeszkedjen a fogsorba és harapáskor vagy rágáskor nem érezheti a beteg, hogy ott van. Sokszor, különösen nagyobb pótlásoknál ez nem sikerül elsőre. Nagyon fontos visszamenni ellenőrzésre, ha a fogorvos azt fontosnak tartja. Ha a pótlás nem érintkezik megfelelően az ellenfogakkal, akkor a porcelán eltörhet. Ha a beteg nem jelent meg az ellenőrzésre megbeszélt időponton, akkor a garancia sem érvényesíthető.

Néhány szó a fogak pótlásának fontosságáról

Jó fogorvos minden esetben ajánlja a kihúzott fogak pótlását. Mindig az a célunk, hogy komplett, zárt és szabályos fogsort építsünk. Nem csak azért tesszük ezt mert nem tud a beteg esetleg rágni, vagy esztétikai okokból.

Egy vagy esetleg több fog hiányával a maradék fogazat terhelődik túl. Idővel elmozdulnak, elbillennek, kinőnek a helyükről stb. mindezzel egy rossz irányú és / vagy túlterhelést okozva a szomszédos fogakban. Néha több fog is hiányzik és idővel teljesen meg borul a két fogsor harmonikus záródás érintkezési problémákat, harapási magasság összeomlását okozva. Minél több ideig áll fenn ez az állapot annál nehezebb a fogakat pótolni – és annál költségesebb is egyben.

Az implantátumok megjelenésével sokat egyszerűsödött a fogak pótlása. Szinte alig van már olyan szituáció, amit ne tudnánk rögzített pótlással (híddal, koronával) megoldani. De nem szabad a részlegesen kivehető fogművek, az un. kombinált fogsorokról sem megfelejtkezni. A korszerű technológiáknak köszönhetően nagyon esztétikusak, jól működő, hosszú élettartamú fogművek.

  

 

  


< Fogékszerek   Tömések >

Fogszabályozás rendelőnkben!

A gyermekfogászat talán legfontosabb feladata a megelőzés és a tudatos fogápolás! Amire viszont nem túl sok befolyásunk van az a gyermekünk tejfogainak elvesztése, a csontfogak kinőlésének sorrendje ...

Tovább

Sürgősségi fogászati ellátás!

A fogfájás már csak olyan, hogy nincs tekintettel a hétvégékre és a rendelési időre. Mit kell tennie, ha váratlanul érkezik a baj és azonnali segítségre van szüksége?

Tovább