A Megelőzésről bővebben

 

Néhány szó a fogak pótlásáról


nehany.a.fogak.potlasarol.01„Miért kellene pótolni azt a fogat? Már évek óta kihúzták de nekem nem hiányzik!”

A hiányzó fogakat szinte minden esetben pótolni kell. Ennek nem csak esztétikai oka van, hanem sokkal inkább a fogazat egészségének megőrzése szempontjából fontos.
Ha egy hátsó fog hiányzik és a hiány esztétikailag nem feltűnő, sok esetben a beteg nem tartja fontosnak a fog pótlását. Hosszú évekig nem tűnik zavarónak. Megszokja, sok esetben még rágáskor sem hiányzik. Csakhogy a fog hiányát a rágórendszerünket működtető idegvégződések zavarként észlelik, a fog helyét igyekeznek a szomszédos fogak betölteni emiatt elvándorolnak, bebillennek, elfordulnak, az ellenoldali fog - ami ily módon már nem vagy csak részben vesz részt a rágásban – kinő a helyérő, elrongálódik.
Ezek a folyamatok lassan történnek, évek alatt. A beteg ezért nem észleli, hiszen hozzászokik a fog hiányához. Viszont az ily módon a helyükről elmozdult fogak idővel túlterheltek lesznek illetve rossz irányú terhelést kapnak.
A rágásban rész nem vevő fogakra sokkal nagyobb mértékben rakódik a fogkő, sorvad az íny és végül elkopik a fognyak, érzékennyé válhat. Nem ritkán már akár egy fog hiány is okozhatja az éjszakai csikorgatást, csattogtatást, a fogak szorítását – különöse, ha még egy kis stressz is adódik az élet más területén.
Ennek következtében az állízület kopik, kattog, gyulladás lép fel, ami fájdalommal jár. Mindez tovább gyűrűzhet egészen a rágó, - nyak,- vagy arcizomzat fájdalmáig.

Minél több idő telik el, minél tovább várunk a fogak pótlásával annál nehezebb visszaállítani az eredeti, egészséges állapotot.

Mindez a sok jelenséghez természetesen szükséges az egyén hajlama is, azaz a genetika. A jelenségek viszont felgyorsulhatnak és fokozódhatnak több fog hiánya esetén.
Ezért kell minél előbb a hiányzó fogat pótolni!!!!

Ezért fontos a fogak rendszeres ápolása, tisztítása!!!!


< A szuvasodásról   A fogínysorvadásról >

Fogszabályozás rendelőnkben!

A gyermekfogászat talán legfontosabb feladata a megelőzés és a tudatos fogápolás! Amire viszont nem túl sok befolyásunk van az a gyermekünk tejfogainak elvesztése, a csontfogak kinőlésének sorrendje ...

Tovább

Sürgősségi fogászati ellátás!

A fogfájás már csak olyan, hogy nincs tekintettel a hétvégékre és a rendelési időre. Mit kell tennie, ha váratlanul érkezik a baj és azonnali segítségre van szüksége?

Tovább