A Megelőzésről bővebben

 

Néhány szó a szuvasodásról


Amikor felfedezünk egy új szuvasodást, gyakran megkérdezik betegeim: „ És oda nem nő vissza a zománc?”

nehany.a.fogszuvasodasrol.01Sajnos nem. A lyuk – vagy szakszerűbben szuvasodás – a fog elsődleges károsodása. Oka, a hosszú általában sok éven keresztül a fog egy bizonyos felületén pangó lepedék. Ott, ahol a fog nem tisztul, rendszeresen ételmaradékok rétege rakódik egymásra, baktériumok telepszenek meg és kialakul a lepedék amit „plakk”-nak is nevezünk. Itt a szájban egyébként természetesen is létező baktériumok elszaporodnak, és olyan anyagot termelnek, ami lassan de biztosan feloldja és megbontja a zománc szerkezetét lehetőséget teremtve az újabb baktériumok megtelepedésére. – !!!!

Ezért fontos a fogak rendszeres ápolása, tisztítása!!!!

Amikor még csak a zománc felszíne érintett és még nincs tapintható hiány a folyamat még visszafordítható. A felület tisztántartásával és nagy mennyiségű flór bevitelével. - !!!!
Ezért fontos rendszeresen, félévente a fogorvossal ellenőriztetni a fogakat!
Ha a folyamat meggyengíti a zománcot és eléri az alsóbb rétegeket, a zománc beszakad és láthatóvá válik a laikus számára is a szuvasodás. Ilyenkor már érzékeny lehet a fog, fájhat is. Minél többet várunk a megoldással annál inkább mélyebb lesz addig, amíg eléri az un. fogbél-űrt. Ott ahol a fog számára létfontosságú idegrostok és vérerek futnak. Ha a szuvasodás ezt eléri vagy csak a közelébe kerül, a baktériumok elfertőzik és kialakul az igen fájdalmas és már sok ember számára álmatlanságot okozó fogbél-gyulladás. Általában az aki eddig nem ment el fogorvosához, annak igen sürgőssé válik a dolog. – !!!!

Ezért fontos idejében elmenni és nem várni, amíg megfájdul!!!!

A fogbél-gyulladás gyógykezelése a gyökérkezelés, ami szintén okozhat kellemetlenségeket. Ilyenkor a vérerek és az idegszálak eltávolításra kerülnek. A fog „elhal”. Következik a néha hosszan tartó kezelés, majd a gyökértömés, a csap és végül a korona.

A szuvasodást és következményeit meg lehet tehát előzni. Ehhez nem csak a fogak otthoni ápolása, de a fogászati ellenőrzések és a félévenkénti szakszerű tisztításra szükség van.

nehany.a.fogszuvasodasrol.03


< A fogak ápolásáról   A fogak pótlásáról >

Fogszabályozás rendelőnkben!

A gyermekfogászat talán legfontosabb feladata a megelőzés és a tudatos fogápolás! Amire viszont nem túl sok befolyásunk van az a gyermekünk tejfogainak elvesztése, a csontfogak kinőlésének sorrendje ...

Tovább

Sürgősségi fogászati ellátás!

A fogfájás már csak olyan, hogy nincs tekintettel a hétvégékre és a rendelési időre. Mit kell tennie, ha váratlanul érkezik a baj és azonnali segítségre van szüksége?

Tovább